Er zijn veel tips online te vinden over hoe je het beste een presentatie kan geven. Veel van deze tips kloppen wel maar bij sommige zetten we een twijfel. Hier onze top 5 tips voor een goede presentatie:

Tip 1: Doe niet alle lichten in de kamer uit.


We kennen het allemaal, “kan iemand het licht even uit doen?”.
Dit wil je dus juist niet, ondanks dat wij PowerPoints helemaal geweldig vinden blijft het een hulpmiddel. Je wilt dus niet alleen de presentatie zien maar ook de presentator, dit kan niet met het licht uit.
Uit meerdere studies blijkt dat als je iemand daadwerkelijk aankijkt of handgebaren maakt, dat een verhaal veel meer doordringt bij de luisteraar.
(Wel raden wij aan om het licht een klein beetje te dimmen, zeker een grote spot op de presentatie). Het beste is natuurlijk daglicht, dit brengt gelijk een fijne sfeer voor de luisteraars.

Licht van de beamer tijdens een presentatie.

Tip 2: Vraag feedback voor en na de presentatie.


We weten allemaal dat we duidelijk moeten spreken en harder moeten praten. Toch blijkt dat we allemaal hierin nog fouten maken.
Voordat je je presentatie van ons presenteert, vraag een collega of hij achterin de zaal wilt gaan zitten en feedback wilt opschrijven.
De meeste presentaties worden hier al een stuk beter van!
Probeer ook na de presentatie feedback van anderen te krijgen, dit zal uw presentatie skills verbeteren.

Een persoon geeft feedback over een presentatie.

Tip 3: Weergave voor presentator.


Als je een presentatie geeft via PowerPoint (of via andere software) kan je de functie Weergave voor presentator inschakelen. Dit geeft een speciale interface voor de presentator. In de Weergave voor presentator kan je zien wat de volgende dia is, welke notities bij de dia staan en nog meer.
Dit helpt je met vertellen en je kan je alvast voorbereiden voor de volgende slide.
Je opent de Weergave door de presentatie te starten en linksonder op de puntjes te klikken.
We hebben hier nog tutorial voor meer uitleg.

Tip 4: Gebruik je een beeldscherm? Gebruik geen lazer-pointer!


Als je een tv of beeldscherm gebruikt in plaats van een beamer gebruik dan geen laser-pointer!
De laser zal de pixels op je beeldscherm verbranden en het resultaat is een dode pixel. Om dit te voorkomen heeft PowerPoint een speciale laser functie. Gebruik deze in plaats van een echte laser. Je kan de laser met CTRL+Linkermuis knop activeren.
Ook kan je de laser customizen in de Weergave voor presentator.

Tip 5: Call To Action.


Om het resultaat van uw presentatie te vergroten kunt u een hand-out meegeven aan uw luisteraars. Niet alleen komt dit professioneel over maar het zorgt ook voor meer interactie. Met een hand-out kunnen uw luisteraars u altijd vinden als ze terugdenken aan uw presentatie en zullen ze het minder snel vergeten. Maak de hand-out niet al te ingewikkeld, anders heeft niemand zin om ze door te lezen.
Als u nog geen hand-out heeft kunnen wij een professionele hand-out voor u maken! Klik hier voor een contact.